Månadens Ostälskare: Karl Jürss

September 2025

Bakgrund

Namn: Karl Jürss

Ålder: 33

Familj: Som Dominic Toretto från Fast & Furious sade: “There’s nothing stronger than family”

Födelseort: Östersund, Jämtland

Bor: Flodafors, Södermanland

Titel/yrke: Mejerist

Förebild: Kerstin & Claes Jürss, Mark Knopfler, Arnold Schwarzenegger, Ritchie Blackmore

Favoritosttillbehör: Osthyvel

Aktuell med: Jakten på gammalt handslaget taktegel

Berätta om din roll på Jurss Mejeri

Jag är med och driver företaget och är den som i huvudsak står vid grytorna om dagarna och gör ost! Jag spenderar också en hel del tid med att kvalitetsprova produkterna (läs småäta i butiken).

Vilket är ditt första ostminne?

På Rösta mejeri i den lilla orten Ås i Jämtland, där mina föräldrar arbetade och tillverkade osten Vit Caprin, satt jag och hyvlade skiva efter skiva och mulade i mig. Ett formgivande ögonblick i mitt liv.

Vad betyder ost för dig?

Ost är numera många saker, det är nostalgi från uppväxten, det är ett arbete, något att förkovra sig i, men framför allt har det alltid varit något jäkla gott att äta, och ju äldre man har blivit desto mer förknippar jag ostätandet med sociala sammanhang. Det är inte mycket som slår en ost- & vinkväll i goda vänners lag!

Vilka är din favoritostar bland alla svenska ostar?

Det känns lökigt att nämna någon av de jag gör själv, så jag lyfter hellre fram Wrångebäck från Almnäs bruk! Av den har åtskilliga kilon slunkit ned genom åren.

Har du något tillbehör till ost som måste finnas med på ostbrickan?

Nej. Jag föredrar att äta osten precis som den är! Jag vet hur mycket tid som läggs på att arbeta fram goda smaker, så då vill man inte besudla den smaken med något, kanske undantaget.........

Har du någon otippad bra matchning till ost som du vill dela med dig av?

Delice de Bourgogne och körsbärsmarmelad, det är väl den gången jag aktivt strävar efter att para ihop en ost med något, det blir saligt gott. Som en efterrätt!

Ni deltar som utställare på Ostfestivalen helgen 10-11 oktober i Göteborg, är det något speciellt du ser framemot på festivalen och vad kan besökarna förväntas få smaka hos er?

Jag ser fram emot att träffa alla kollegor i branschen, och både gamla stammisar och nya kunder! Vi kommer garanterat ha med oss de tidlösa klassikerna Granbarksost & Sörmlands Ädel, och utöver dessa varierar vi efter vad som är moget och gott för stunden!

Vad tycker du är det roligaste med Ostfestivalen?

Stämningen, 100%! Det är så jäkla go stämning överlag och folk är på så bra humör, och hade jag inte varit utställare varje år så hade jag mer än gärna besökt festivalen själv!

Vår sista fråga lyder; du får bara äta en enda Ost resten av ditt liv, vilka väljer du och varför?

Jäkligt tuff fråga, men jag får nog landa i Big Ben, delvis för att jag tillverkar den själv och därmed har god tillgång till den, samt att en hårdost känns som ett säkert kort i längden, både på frukostmackan och på ostbrickan. Sen skadar det ju inte att det är högt proteininnehåll heller! Bra för gunsen!